Muziek met een menselijke stem

Haarlem, 21 maart 2015 


The Beatles, The Rolling Stones, Harry Nilsson en Neil Young zijn zo maar een greep uit de platenkast van Yorick van Norden. De voormalig zanger van The Hype put veel inspiratie uit de muziek van zijn sixties- en seventieshelden. Hij is net klaar met het maken van zijn eerste soloalbum dat in september verschijnt. ,,Je kunt beter iets eerlijks maken waar je zelf van houdt.”


Hoe bevalt het om soloartiest te zijn?
,,Ik heb net voor het eerst gerepeteerd met de band waarmee ik ga spelen en dat ging heel erg goed. Door solo te gaan draag je zelf alle verantwoordelijkheid. Het is best wel moeilijk om de juiste mensen te verzamelen. Ik heb echt heel veel geluk dat hele ervaren en talentvolle muzikanten mee willen doen.”

Waarom ben je eigenlijk gestopt met The Hype?
,,Er kwamen partijen bij, zoals managers en platenbazen, die het wilden omvormen voor commerciële successen. Dat was lastig op dat moment. Verder was het ontzettend leuk, hoor. Voor veel mensen was het een bandje dat net begon, maar we waren al negen jaar bezig. We waren toe aan nieuwe mensen en uitdagingen: het was gewoon klaar. Ik heb dan ook geen seconde spijt gehad dat ik ben gestopt.”

,,Tot mijn zestiende luisterde ik alleen naar The Beatles”

Je muziek doet me heel sterk aan The Beatles denken.
,,Mijn muzikale vocabulair is volledig gevormd door The Beatles. Op mijn negende hoorde ik ze voor het eerst en werd ik mega fan. Toen ben ik alles gaan verzamelen en spelen en ben ik zelf liedjes gaan schrijven. Tot mijn zestiende heb ik alles van ze verzameld – ook de soloplaten – en luisterde ik eigenlijk alleen maar naar The Beatles. Pas daarna ging ik britpop luisteren uit de jaren negentig zoals Blur en Oasis en later meer.”

Is je naam niet een beetje te Nederlands voor het type muziek dat je maakt?
,,Dit ben ik en dit is wat ik doe. Ik heb heel erg behoefte iets echts te doen; neppigheid heb je al genoeg van. Ik heb ook geen zin in een schijnband om me heen te creëren zodat ik kan opstappen als het niet zo lekker gaat. Dat betekent meer risico, want met deze naam moet ik natuurlijk nog een tijdje leven. Daar ben ik me wel bewust van.”

,,Ik heb altijd mijn gitaar nodig als een soort wapen”

Vind je het nog wel eens een beetje eng om jezelf op die manier bloot te geven?
,,Ik ben het heel erg gewend, maar ik heb er wel altijd mijn gitaar bij nodig als een soort wapen; een kalasjnikov. Mensen zullen mij nooit zingend door het huis horen rondlopen. Dat is gek. Ik ben daar een beetje terughoudend in. Ik wil het niet opdringen aan anderen. Net als dat je als jongen op een feestje binnenkomt en je niet als enige uitbundig begint te dansen. Als ik dans weet je dat ik heel veel gedronken heb.”

Wat trekt je zo aan in die oudere muziekstijl?
,,Ik hou heel erg van de klank van de opnames: die is mooier. De apparatuur en de instrumenten zijn ook veel smaakvoller en het geluid is warmer. Er zijn beperkingen in de techniek, maar dat maakt het spontaner. Als iets perfect is, is het fucking saai. Doordat je de imperfectie, de menselijkheid kunt horen in de opnames, kun je juist de ongelooflijke prestaties herkennen.”

Zal de muziek ooit weer worden zoals toen?
,,Ik denk dat er altijd de behoefte blijft aan een menselijke stem in liedjes. Maar muziek is nu veel vrijblijvender dan vroeger. Er zijn nu andere manieren om vermaakt te worden en muziek is minder belangrijk voor mensen. Dat is wat ik persoonlijk denk. Voor een kort moment in tijd ging artistiek en commercieel succes met elkaar gepaard, als twee treinsporen die bij elkaar komen. Dat is cultureel niet meer mogelijk in deze tijd.”

Wat wil je bewerkstelligen met je nieuwe plaat?
,,Ik wil mezelf geen te hoge doelen stellen. Dat ik een album heb is sowieso al winst! Ik hoop dat je mijn plaat opzet en iemand anders zegt: ‘Goh, wat is dit te gek!’ Ik had kunnen kiezen voor een 3FM-sausje; dan kun je het ‘snoepje van de week’ zijn. Maar ik wil een plaat die over tien jaar hetzelfde klinkt, omdat ik niet met een of andere trend ben meegegaan. Het is toch veel minder creatief en origineel om dat te doen? Ik denk dat het beter is iets eerlijks te maken waar je zelf van houdt.”

Dit interview is afgenomen op 21 maart 2015, in Haarlem, binnen het project ‘Binnenland’, van Fontys Hogeschool voor Journalistiek, Tilburg. Het verscheen eerder in het concepttijdschrift Retreau. Zie voor dit interview pagina 25 van het tijdschrift.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s