‘Plofkip bestaat niet’

De Mortel/Tilburg, 12 april 2015


Samen met medestudent Siobian Heiblom ben ik opzoek gegaan naar ‘de megastal’, de huisvesting van ‘de plofkip.’ Wij geloven namelijk niet in fabeltjes. De beelden die in de media verschijnen, zijn meestal afkomstig van Wakkerdier, een activistische organisatie met een positief imago. Hoewel we zelf vegetariër zijn, verbazen wij ons daarover. Het kan toch nooit een objectief beeld geven van hoe vleesdieren in Nederland worden gehouden?

Daarom hebben we een afspraak gemaakt met een pluimveeboer die graag zijn kant van het verhaal vertelt. Zijn naam is Ronny Graat en zijn bedrijf is te bezichtigen in De Mortel, Noord-Brabant. Volgens hem is de plofkip een fabeltje. Hij laat zien dat de kippen in zijn ‘megastal’ het juist beter hebben dan reguliere kippen. Dankzij moderne technieken en een betrokken boer, zou het zelfs niet nodig zijn om antibiotica toe te dienen.

Ronny Graat heeft veel meer vertelt dan in het filmpje naar voren komt. Helaas mocht het item niet langer zijn dan het nu is. Het zorgt er in ieder geval voor dat het onderwerp eens op een andere manier wordt belicht.

Dit item is gemaakt voor het studieproject ‘Vrije Ruimte’ (april 2015), van Fontys Hogeschool voor de Journalistiek, en is nog niet eerder gepubliceerd. Beelden in De Mortel zijn geschoten op 27 maart 2015. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s