Minder Italiaanse olijven door epidemie

Tilburg, 16 mei 2015


Italiaanse olijfolie zal dit jaar nogmaals duurder worden. Puglia, de grootste olijfstreek van Italië, is getroffen door een rampzalige olijfboominfectie. Een tiende van de bomen in het gebied, bij elkaar goed voor 4 tot 8 miljoen liter olijfolie per jaar, is geïnfecteerd met de fatale ‘xylella fastidiosa’-bacterie‘, die voor het eerst in Europa opduikt.

De zogenaamde ‘olijfboompest’ werd al gesignaleerd in 2013, maar is niet te bedwingen. Het is extra rampzalig vanwege de mislukte oogst van 2014, veroorzaak door slechte weersomstandigheden en een insectenplaag. Toen gingen de prijzen al zo’n 35 procent omhoog. “De exacte gevolgen zijn nog niet uit te rekenen, maar je kunt op je vingers natellen dat dit van invloed gaat zijn op de prijs”, zegt Claudia Zanin, Italië-specialist en eigenaar van Italia Promotion.

Een-na-grootste
Italië produceert per jaar zo’n 461 miljoen ton aan olijfolie en is na Spanje de tweede olijfolie-exporteur van Europa. 40 procent van de Italiaanse olijven komt uit Puglia, ‘de hak van de laars’, waar op 377 hectare wel 11 miljoen bomen staan. De Italiaanse regering heeft 11 miljoen euro aan compensatie beloofd, zo meldt de Amerikaanse krant Financial Review, maar voor de boeren zal dat niet genoeg zijn, want de schade zal voor een langere tijd gevolgen hebben.

Apulia_Provinces
De provincie Puglia (bron: Wikipedia)

Monumentaal
In het gebied wordt een bufferzone gecreëerd om verspreiding naar het noorden tegen te gaan. Nog maar een stuk of honderd bomen zijn tot nu toe gekapt, melden media, maar de schade zal groter worden. Ook financieel; nieuw aangeplante bomen zullen bijvoorbeeld minimaal vijf jaar nodig hebben voordat ze vruchten gaan dragen. Bovendien zijn de honderden jaren oude bomen tekenend voor het landschap. “Grootschalig kappen zorgt voor minder aanzicht en kan gevolgen hebben voor het toerisme”, aldus Zanin.

Nieuwkomer in Europa
De xylella fastidiosa-bacterie wordt ook wel ‘ziekte van Pierce’ of de ‘olijfboompest’ genoemd. Ze verspreidt zich in het sap van een gewas, waardoor het uitdroogt en afsterft. De bacterie heeft eerder voor problemen gezorgd in Noord- en Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië, met name op wijngaarden. Het is voor het eerst dat planten op Europese bodem besmet raken. De 1,2 centimeter grote ‘sharpshooter‘, een vliegende sprinkhaansoort, brengt de ziekte met over. Dit keer zou het uit Costa Rica zijn overgebracht.

Dit bericht verscheen eerder op de blog Giornalisti a Roma, binnen het studieproject Buitenland, van Fontys Hogeschool voor de Journalistiek, Tilburg. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s