Een knipoog naar de westcoast

Rotterdam, 14 mei 2013


De nog zo jonge singer-songwriter Thomas Florusse (18) uit Zwijndrecht, heeft zijn eerste solo-EP ‘Ever Changing Colors’ uitgebracht. Sinds zijn jeugd speelt de verlegen multimuzikant mee in verschillende bandjes en schrijft zijn eigen muziek. Hij heeft niet veel op met zijn concurrentie: “Ze doen allemaal hetzelfde: met een gitaar en mondharmonica zwoele liedjes spelen.” Een portret van muzikant Thomas Florusse, over zijn muziek, met wellicht wat hem dan zo anders maakt dan de rest.

Waar is het allemaal begonnen de artiest, muzikant, singer-songwriter Thomas Florusse?
“Het is begonnen bij mijn opvoeding. Ik luisterde vaak mee met de muziek van mijn ouders; elpees van onder andere The Eagles, James Taylor en Jackson Browne – westcoastmuziek. Door hen ben ik geïnspireerd.

Zelf maak je ook westcoastmuziek, toch? Hoe zou je jouw stijl omschrijven?
“Nou ik maak eerder muziek met een knipoog naar de westcoast, maar ik doe mijn eigen ding. Ik haal er mijn inspiratie vandaan en maak een combinatie van verschillende stijlen. Ik vind het moeilijk om concreet te zeggen wat mijn stijl is. Het zijn luisterliedjes, easy listeningmuziek. Ik weet niet hoe ik het anders zou moeten omschrijven. Ik schrijf over waar ik mee bezig ben en wat ik meemaak. Ik laat het liever niet in hokjes stoppen; ik maak muziek en als het klopt, dan klopt het.”0004294086_10

‘Ik kon vroeger slecht tegen kritiek’

De teksten die je schrijft zijn poëtisch en gaan over dingen als doorgaan na tegenslagen. Vrij diep, eerder iets voor oudere muzikanten. Wat zijn de dingen die je meemaakt?
“Wat maakt een jongen van achttien mee? Allerlei situaties: liefde, dingen in de wereld, doorgaan na tegenslagen; wat iedereen meemaakt. Ik laat de interpretatie liever aan de luisteraar over.”

Ik vind het nog te vaag. Het was moeilijk binnen te komen bij een muziekacademie; je bent een aantal keren afgewezen bij popacademici, is dat dan zo’n tegenslag?
“Nee dat niet. Ik ben wel op verschillende plaatsen afgewezen, maar dat heeft me juist geholpen om beter te worden en op een betere manier met kritiek om te leren gaan; op een natuurlijke manier.”

Kon je dat vroeger niet?
“Vroeger kon ik slecht tegen kritiek, want ik was heel overtuigd van wat ik deed.”

‘Ik wil de interpretatie aan de luisteraar overlaten, anders is de magie weg’

Is je muziek sindsdien beter geworden?
“Als ik nu terugkijk ben ik gerichter muziek gaan maken. Vier tot vijf jaar geleden deed ik dat nog niet. Ik denk dat ik die richting nu wel gevonden heb.”

Ben je tevreden of trots op wat je hebt bereikt?
“Ik ben trots op wat ik doe en waar ik nu ben, maar ik ben nog lang niet tevreden.”

Ben je een onzeker persoon?
“Ja, ik ben vrij onzeker van mezelf.”

Toch wil ik nog terugkomen op mijn eerdere vraag. Wat zijn de tegenslagen waar je over zingt of praat je daar liever niet over?
“Het klinkt meteen zo zwaar om te zeggen dat ik daar liever niet over praat. Mijn muziek gaat gewoon over het leven. ”

‘Ik wilde blues en jazzdingen leren spelen’

Wat heb je dan meegemaakt in dat leven dat je muziek zo is?
“Het leven is niet leuk! Het behoeft geen verdere uitleg. Iedereen maakt dingen mee. Nee hoor jongens, dat meen ik niet serieus. Waar het om gaat is dat ik de interpretatie aan de luisteraar wil overlaten. Stel dat ik bij ieder liedje vertel waar het precies over gaat. Dan weet je het, en dan? Het haalt de magie weg en dat zou zo jammer zijn.”a1314718292_10

Van de conceptsingles die je op youtube hebt gezet heb je bijna alle muziek zelf ingespeeld. Hoeveel instrumenten beheers je?
“In een ver verleden heb ik nog basgitaar gespeeld en ik speel toetsen. Ik ben me als toetsenist begonnen te ontwikkelen. Ik had vijf jaar pianoles, maar in het derde jaar begon ik me te vervelen. Steeds maar klassieke melodietjes uit het hoofd leren; ik wilde blues en jazzdingen leren spelen.”

‘Ik ben nog lang niet tevreden’

Bij je muziek op Youtube lees ik vaak in de toelichting: dit heb ik zaterdagmiddag geschreven en meteen ingespeeld. Dat is in een vrij korte tijd.
“Nou, niet in één middag hoor, ik maak complete nummers meestal in een paar dagen of een week. Maar als ik inspiratie heb, wil ik daar meteen iets mee doen. Dat is denk ik best logisch, toch?”

Dan speel je de instrumenten dus zelf in, laten we doorgaan met wat je allemaal kunt.
“Ik speel gitaar en ik drum.”

De 24ste van mei breng je je eerst elpee uit, ‘Ever Changing Colors’, in tegenstelling tot je eerdere singles gemaakt met een band, de ‘Thomas Florusse Band’. Daar moeten we natuurlijk allemaal naartoe!
“Ja, ik heb een aantal sessiemuzikanten van de popacademie [Zadkine red.] geplukt in september en in maart zijn we de studio ingedoken. De nummers bestonden al, dus dat is lekker makkelijk.”

Is de muziek veranderd met de band erbij?
“Nou, ik heb het geschreven en bepaal hoe een nummer moet worden ingevuld. Ik laat de muzikanten vrij om er een eigen interpretatie aan te geven, zolang de sfeer maar hetzelfde blijft. Maar het zijn natuurlijk mijn nummers!”

‘Ik wil niet zo zeer beroemd worden’

Blijf je nog lang samenwerken met deze muzikanten?
“Dat weet ik niet. Voorlopig blijf ik wel spelen met deze muzikanten. Soms gebeurt het dat je tegen iemand moet zeggen: ‘Sorry, ik wil niet verder met jou’, dat zijn vervelende momenten.”

Wat zijn je dromen en ambities? Waar zie je jezelf, bijvoorbeeld over vijf jaar?
“Over vijf jaar ben ik afgestudeerd aan de popacademie, heb ik mijn derde plaat uitgebracht en ben ik bezig met een kleine clubtour. Als afsluitend avondje treed ik op in Paradiso!”

Ben je bezig met beroemd worden, wil je dat?
“Nee, ik wil niet zo zeer beroemd worden. Ik wil blijven doen waar ik gelukkig van word en daar mijn brood mee verdienen. Dat is niet alleen dit, ik heb ook andere projecten. Ik speel in andere bands, met wat hardere muziek; een rock ’n rollband, een jaren zestig-zeventig coverband en een jazzband. Eigenlijk een hoop verschillende stijlen. Dit is natuurlijk wel mijn hoofdproject.”

‘Ik doe mijn ding en ik zie wel’

Er zijn in Nederland een hoop singer-songwriters…
“Ik heb helemaal niets met hedendaagse singer-songwriters! Ze zijn te commercieel en doen allemaal hetzelfde: met een gitaar en mondharmonica zwoele liedjes spelen.”

Dat is eigenlijk waar ik naartoe wil: waarin onderscheid jij jezelf van de rest?
“Dat is een moeilijke vraag… Ik denk dat ik het niet weet. Ik kijk wel hoe mijn eerste EP valt bij het publiek en dan zie ik het vanzelf wel. Ik doe mijn ding en ik zie wel.”

‘Ever Changing Colors’ is via de website thomasflorusse.com te bestellen. Bekijk daar ook zijn solomateriaal of op Youtube. Je kunt het album ook beluisteren en downloaden op bandcamp.com


Dit interview is afgenomen als opdracht binnen het vak ‘interviewtechnieken’, van de opleiding Redactioneel Medewerker, op het Grafisch Lyceum Rotterdam. Het was oorspronkelijk een live-interview met publiek, bestaande uit studenten van deze opleiding. Helaas is er geen beeldmateriaal beschikbaar. Het interview is nog niet eerder gepubliceerd. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s