“Hobby’s moeten sexy zijn”

Rotterdam, 10 januari 2015


Welke ‘dude’ van 21 frutselt er nog met figuurzaagjes en modelbouw? Welke ‘chick’ van 18 verzamelt nog poppen of knutselt er kaartjes? Het zijn er niet veel op het Hobby Festival in Ahoy. Zowel het publiek als de meeste hobby’s stammen van ver vóór het digitale tijdperk. Maar wie goed kijkt, haalt een paar hippe krenten uit de pap.

Een gezette vrouw met een grijze krullenbos en een gebreid zwart vest, bukt zich moeizaam naar haar rollator om haar portomonnee te pakken. Ze heeft iets gezien wat haar wel interesseert bij een brei- en haakkraam. Ze is niet de enige in Ahoy met grijs haar en een rollator. Bijna anderhalf duizend mensen zijn ondanks de storm hiernaartoe gekomen om nieuwe inspiratie op te doen voor wat ze niet kunnen laten in hun vrije tijd: het bedrijven van een hobby.
Kaarten, poppen, poppenkleertjes, knuffels, teddyberen, houtfiguurtjes, vilt, wol, schilderijtjes, bordspelen, sieraden, poppenhuizen, miniatuurbouw, beeldjes en alles om die dingen zelf te kunnen maken: wie graag knutselt, haakt, schildert of verzamelt is uren zoet op het Hobby Festival.

De flegmatische organisator Nico Heins is vanmorgen al om vijf uur opgestaan in Nieuwegein. Om zeven uur moest hij in Rotterdam-Zuid aanwezig zijn om de deuren te openen voor de standhouders. Nu staat hij kaarten te controleren voor de zaalingang, vergezeld door collega’s. ,,Ik had het eigenlijk drukker verwacht”, geeft hij toe, maar ergens snapt hij het wel: ,,de feestdagen zijn net geweest, dus het geld is een beetje op en het weer zal absoluut een rol spelen.” Vroeger kwamen er sowieso tien keer meer mensen naar dit soort beurzen toe, en die hadden ook meer te besteden, vertelt hij.

Breiwol, ouderwetse poppen en kaartenknutselmateriaal zijn (nog) over vertegenwoordigd op de hobbybeurs.
Breiwol, ouderwetse poppen en kaartenknutselmateriaal zijn (nog) over vertegenwoordigd op de hobbybeurs.

Een meisje van vijftien zit aan een tafel en versiert een uilenbeeldje met patroonpapier; aan de muur hangen nog tientallen rollen hiervan. Ze heet Melissa en is samen met haar moeder uit Barendrecht hiernaartoe gekomen. Vijf jaar geleden deed ze een schildercursus en sindsdien is ze besmet met het ‘creavirus.’ Toegegeven: niet al haar klasgenoten delen haar passie, maar ,,de tienertijd is een hele andere fase”, vertelt haar moeder Ellen Schild, zelf ook creatieveling; ,,daarna kom je met je eigen kinderen hiernaartoe.” Hip is ‘decopatchen’ toch wel; versieren wat je maar wil, met een laag papier en lak. Daarna kunnen de beeldjes buiten in de tuin en je versierde schaaltjes op tafel als er visite is; ,,een relatief goedkope hobby en makkelijk om te doen,” aldus ondernemer Annelies Leeflang, van Atelier Annelies.

De formule voor een hippe hobby is dus: makkelijk, betaalbaar, praktisch inzetbaar in eigen leefomgeving en het moet er vooral hip uitzien. ,,Mensen moeten denken ‘dat wil ik ook'”, zegt Eveline Bareman (25), oprichtster van haakwinkel Briljant Crochet; ,,hobby’s moeten sexy zijn.”
Bijna al het denkbare staat gehaakt op de planken, van knuffels tot kleding en in alle kleuren van de regenboog. ,,Zelf maken is helemaal terug”, stelt Eveline enthousiast. “Zelfs mannen doen het”, vertelt ze en als bewijs toont ze een foto van een hakende collega.
Bij haar kraam bekijken vooral jonge moeders met kinderen de kleurige werkjes. Een van de moeders wordt zo in beslag genomen door de haaksels, dat allebei haar kinderen aan haar aandacht zijn ontsnapt. Beduusd blijft ze achter met een lege kinderwagen. Wellicht zijn de kleintjes op zoek gegaan naar een eigen hobby; aan keuze is in ieder geval geen gebrek.

Dit verslag is gemaakt binnen het project Stad, van Fontys Hogeschool voor de Journalistiek, Tilburg. Het is nog niet eerder gepubliceerd. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s