Aantrekkelijk voetbal

Ik ben het niet altijd geheel eens met andermans columns, maar het stukje van Paul Onkenhout in de Volkskrant van afgelopen zaterdag komt aardig in de buurt. Voordat dit een column over een column wordt, is dit wat ik wil zeggen: we moeten het vrouwenvoetbal omarmen en stoppen het steeds af te zetten tegen het mannenvoetbal. Toch ontkom ik er zelf niet aan, merk ik, nu ik het WK op de voet volg.

Het begon voor mij bij het EK van 2013. Ik zag Noorwegen voetballen en was definitief verkocht. Ik ben me sindsdien wel gaan afvragen hoe dat komt, helemaal omdat Nederland toen al vrij snel werd uitgeschakeld en herenteams die ik voor het eerst zie, normaal gesproken wel heel goed moeten ballen om mijn aandacht te trekken. Maar wacht nog even met conclusies trekken, want zo simpel blijkt het dus niet te liggen.

Zo zat ik met de kat op de bank, voetbal te kijken.

Onkenhout schreef: “De opkomst van vrouwen is het beste dat voetbal kan overkomen. (…) Mannen maken er momenteel op ieder vlak een potje van.” Het is een van de spijkers die hij raak op zijn kop slaat. Vrouwenvoetbal is verfrissend, want eindelijk wordt er gewoon lekker gevoetbald. Weinig haantjesgedrag, nauwelijks schwalbes (het team van Brazilië uitgezonderd) en al helemaal geen Ronaldojaans gejengel na een beetje fysiek contact. De vrouwen tillen voetbal als sport naar een hoger niveau en laten zien waar het spel ook al weer over gaat.

‘Geen Ronaldojaans gejengel na een beetje contact’

Maar vannacht moest ik ook om een andere reden even slikken toen ‘mijn’ Noorwegen werd uitgeschakeld. De beeldschone ‘dartelende hertjes’ (zoals mijn zwager al zei in 2013) werden genadeloos uit het toernooi gedonderd door Engeland. Deze krachtige ladies vormden de hele tweede helft een solide blok, waar de Noorse schonen simpelweg niet doorheen kwamen. Engeland won op een voor dat land klassieke manier: met defensief constructief voetbal. Zonde, want het oog wil ook wat.

Ik zal niet ontkennen: ‘moge de beste winnen’ botst wel eens met ‘aantrekkelijk voetbal’ in een geheel andere categorie. Je zou met de Noorse dames namelijk zo twee kalenders kunnen vullen, nog maar te zwijgen over de rest van de speelsters op dit toernooi, inclusief die van Engeland.

Maar dit meen ik: als er sportief niets aan zou zijn, zou Eurosport aan mij een kijker minder hebben. Oké, zeker de Nederlandse speelsters voetballen niet foutloos, maar doen de heren dat dan wel momenteel?
Vrouwenvoetbal is simpelweg fijn om naar te kijken. Het is verfrissend, sportief en menselijk tegelijk. Het zou flauw, dom en conservatief zijn dat als man te ontkennen. Dan kunnen we alle sporten voor vrouwen net zo goed meteen afserveren en teruggaan naar de middeleeuwen.

Duitsland is favoriet voor de titel dit WK. Als je het mij vraagt, pakken de Duitse vrouwen ook de titel.

Een gedachte over “Aantrekkelijk voetbal

  1. Haha, het verschil tussen het beschouwen van ‘mannen-voetbal’ en ‘vrouwen-voetbal’. Ik vraag mij af of die onnavolgbare linksbuiten van een club in de Nederlandse eredivisie ook zou worden aangeduid als ‘dartelend hertje’.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s